Historia i początki rolnictwa


Według badaczy rolnictwo rozpoczęło się w neolicie ok. 10000 – 3000 lat p.n.e. Miało to miejsce na Bliskim Wschodzie. Było to również przejście od koczowniczego do osiadłego trybu życia. Choć początkowo rolnicy prowadzili tzw. gospodarkę wypaleniskową. Gromada ludzka karczowała kawałek puszczy, wypalała resztki mniejszych drzew i krzewów, które tam pozostały i uprawiała tę ziemię aż do jej całkowitego wyjałowienia.

kombajn
Kombajn – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Potem trzeba było przenieść się w inne miejsce i zaczynać od początku. Do uprawy używano bardzo prymitywnych, naturalnych narzędzi, a siłą pociągową były kobiety i dzieci, więc areał uprawy musiał z konieczności być niewielki. W tym samym czasie zaczęto udomowiać zwierzęta do hodowli. Najpierw były to kozy i owce, a następnie bydło i świnie. Zwierzęta, poza takimi produktami jak: mięso, mleko, skóry, wełna, dawały jeszcze cenny nawóz, którym można było użyźnić uprawianą ziemię. W związku z tym nie trzeba już było przenosić się z miejsca na miejsce. Posiadanej ziemi trzeba było bronić przed dzikimi zwierzętami i napadami innych plemion. Tak powstały zalążki państw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *