Hodowla bydła w Polsce


Tradycyjne gospodarstwa rolne zajmowały się zarówno produkcją roślinną, jak też hodowlą zwierząt. Rolnik posiadający około 10-hektarowe gospodarstwo miał 2 – 5 krów. Cielęta na ogół sprzedawał, kiedy miały kilka tygodni, na zimę zostawiał 1 – 2 sztuki jałowizny. Po prostu więcej nie byłby w stanie wykarmić. Na terenach, gdzie większą część powierzchni stanowiły łąki i pastwiska hodowano więcej bydła, za to mniej trzody chlewnej. Obecnie w produkcji rolnej występuje tendencja do specjalizacji.

bydło
Bydło – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Istnieją gospodarstwa, które specjalizują się w hodowli krów mlecznych, a inne bydła mięsnego. Aby produkcja mleka przynosiła zyski, trzeba posiadać kilkadziesiąt krów. Tylko nieliczni właściciele takiego stada mogą zapewnić mu paszę we własnym gospodarstwie. I oni również muszą dokupować koncentraty wzbogacające pokarm naturalny. Inni po prostu nabywają pasze z zakładów, które zajmują się ich produkcją. Ważne jest, aby zaopatrzyć się w odpowiednie rasy mleczne lub mięsne. Nowoczesne obory są zmechanizowane. Dotyczy to podawania pokarmu, wyposażenia w poidła oraz w dojarki. Do tego mleko, zanim zostanie zabrane do zakładów mleczarskich, musi być przechowywane w odpowiednim pomieszczeniu wyposażonym w naczynie schładzające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *