Hodowla trzody chlewnej


Trudno jest wyobrazić sobie polski stół bez dań z wieprzowiny. Ten rodzaj mięsa jest zresztą bardzo popularny na całym świecie. W gospodarstwach drobnotowarowych kilkanaście sztuk trzody chlewnej posiadał każdy rolnik. 2 – 3 sztuki zabijał rocznie we własnym gospodarstwie i zużywał na potrzeby rodziny. Zresztą starsi Polacy pamiętają nagie haki w sklepach mięsnych w czasach PRL-u.

świnie
Świnie – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Teraz nie ma problemu z zaopatrzeniem, więc rolnicy hodują świnie głównie na sprzedaż. Żeby było to opłacalne trzeba mieć kilkadziesiąt sztuk. Do tego musi być nowoczesna chlewnia, z mechanicznym podawaniem suchej paszy, poidłami oraz taśmowym usuwaniem odchodów. Obecnie buduje się kojce bezściółkowe. Choć spotyka się to z sprzeciwem ekologów, bo rzeczywiście, zwierzęta przebywają w ciasnych pomieszczeniach, na metalowych kratach. Istnieją też hodowle trzody chlewnej na skalę przemysłową. Budowane są pod ziemią, aby ograniczyć emisję ostrych nieprzyjemnych zapachów. Mieści się w nich po kilkanaście tysięcy sztuk zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *