Rolnictwo ekologiczne w Polsce


Współczesne rolnictwo jest niezwykle wydajne. Osiąga się to poprzez stosowanie dużych ilości nawozów sztucznych, a także środków ochrony rośli oraz pestycydów, które niszczą wybrane chwasty. Zwierzęta hodowlane otrzymują karmę wzbogaconą o sztuczne stymulatory wzrostu oraz środki, które chronią je przed chorobami. Ma to wpływ na smak, zapach tak wyprodukowanej żywności, ale przede wszystkim nie jest obojętne dla ludzkiego zdrowia.

traktor
Traktor – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Dlatego coraz więcej konsumentów poszukuje zdrowej żywności, wyprodukowanej zgodnie z tradycyjną technologią, bez użycia środków chemicznych. Takich produktów dostarczają gospodarstwa ekologiczne. Aby zostać producentem, trzeba uzyskać odpowiedni certyfikat, który wydają akredytowane laboratoria. Rolnik musi złożyć wniosek i po jego pozytywnym rozpatrzeniu otrzymuje prawo do oznaczania swoich produktów jako ekologiczne. Może je sprzedawać po wyższych cenach w sklepach ze zdrową żywnością. Ponadto otrzymuje wyższe dopłaty bezpośrednie. Takie gospodarstwo raz do roku podlega kontroli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *